Wormen in stoelgang

Lintworm

Taenia solium (varkenslintworm), T. saginata (rundvlees lintworm), en T. asiatica (Aziatische lintworm)

Zoals de naam al doet vermoeden, deze wormen zijn plat, lint-achtige en gesegmenteerd. Ze kunnen oplopen tot 10 meter lengte met meer dan 1000 segmenten, elk segment kunnen worden gereproduceerd. Lintwormen zijn tweeslachtig – elke worm bevat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen, en een worm is in staat zich voort te planten op zijn eigen. Lintworm infecties komen veel voor in Oost-Europa, Rusland, Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

De volwassen wormen te reproduceren in de darm, en volwassen segmenten (proglottiden genoemd) het afbreken van de worm en migreren via de anus in de bodem. Deze segmenten zijn gevuld met eieren, en worden ingenomen door een plantenetende dieren gastheer (meestal koeien voor T. saginata en varkens voor T. solium). In de darm van de gastheer dier komen de eitjes uit tot larven vrij te geven, die zich bewegen door de darmwand in de weefsels. Eenmaal in de weefsels (bijvoorbeeld spier) van de herbivoor, de larven te vullen met vloeistof en vormen een structuur heet een cysticercus. Als een mens eet onvoldoende verhit of rauw rundvlees of varkensvlees, deze vinnen kunnen uitkomen, en een volwassen lintworm kan in de darm ontstaan ​​na twee tot drie maanden.

Een belangrijk verschil kan in Taenia solium infecties. Als de eieren worden opgegeten door een ander mens (of door de originele host) komen de eitjes uit in de darm van de menselijke gastheer en de larven kunnen bereiken de weefsels en vorm vinnen daar ook. Dit geeft aanleiding tot de aandoening, de zogenaamde cysticercose. De vinnen een of andere reden hebben de neiging om vooral te migreren naar de hersenen, maar kan ook dienen in een andere weefsels.

Infecties met volwassen wormen produceren normaal gesproken geen of milde symptomen, zoals sommige buikpijn, gewichtsverlies, en misselijkheid. Kan echter cysticercose (cysten in menselijke weefsels) veroorzaken een scala aan problemen, zoals epilepsie en hydrocephalus (vloeistof op de hersenen). Echter, veel mensen met cysticercose hebben helemaal geen symptomen. Uiteindelijk werd de vinnen sterven, en worden verkalkt.

De diagnose kan bevestigd worden door het observeren van proglottiden of lintworm eieren in een ontlasting. Praziquantel is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de lintworm infecties te behandelen.

Bilharzia

Naar schatting 200 miljoen mensen wereldwijd geïnfecteerd met Schistosoma, de parasiet die bilharzia veroorzaakt. De wormen worden ongeveer 15 tot 18 mm lang met de vrouwtjes iets langer dan de mannetjes. De vrouwelijke wormen liggen binnen een vouw op het oppervlak van de man.

De levenscyclus is vrij complex. Eieren worden uitgescheiden in de urine van de menselijke gastheer of feces. Als de eieren te bereiken water, ze uitkomen en laat een miracidium – de larvale vorm. De miracidium is in staat om zoet water slakken, waarin hij ondergaat verschillende ontwikkelingsveranderingen om een ​​cercaria (een klein, vrij levende, beweeglijke vorm van de parasiet), die zwemt van de slak te infecteren. Cercariae zijn in staat om de menselijke huid binnen te dringen, dus als je zwemmen in water dat is slakken geïnfecteerd is, kunt u besmet raken. De slakken leven in stilstaande of langzaam bewegende water. (Er is weinig kans op bilharzia in snel stromend water, waar de slakken worden zelden gevonden.)

Zodra de cercariae de huid, ze zich ontwikkelen tot nog een andere larvale vorm in de bloedbaan. Ze bewegen zich door de longen, en uiteindelijk komen de bloedvaten rond de lever. Als ze migreren via de bloedbaan, de wormen volwassen te worden. Zodra ze de schepen in de lever, paren ze en ga dan naar de bloedvaten rond de darm of ofwel de blaas. De vrouwtjes leggen eieren, die overgaan in de darm of de blaas, en worden uitgescheiden in de ontlasting of de urine. S. mansoni vindt meestal zijn weg naar de bloedvaten rond de darm, Whiles. haematobium bereikt schepen in de blaas.

Symptomen kunnen worden veroorzaakt door de cercariae invoeren van de huid of de effecten van de volwassen wormen en eieren. Sommige mensen ontwikkelen een jeukende uitslag op de site de cercariae doorgedrongen tot de huid. Dit duurt meestal ongeveer een week.

Katayama koorts is een syndroom dat een paar weken begint na de eerste blootstelling aan de parasiet, en kan duren een paar weken. Het is niet erg gemeen met zowel S. mansoni-of S. haematobium infecties, maar is vaker gezien met een vorm van schistosomiasis die optreedt in het Verre Oosten (S. japonicum). Symptomen zijn onder meer hoesten, verlies van eetlust, buikpijn, koorts, koude rillingen, diarree, en de uitbreiding van de milt, lever en lymfeklieren.

Bij chronische schistosomiasis door S. mansoni, symptomen zijn in eerste instantie niet vaak voor, maar kunnen vermoeidheid, misselijkheid, diarree, buikpijn en bloed in de ontlasting op te nemen. Echter, met de tijd, kan de aanwezigheid van de parasieten en eieren in de bloedvaten rond de darm en de lever veroorzaken schade aan de lever en de uitbreiding van de milt.

In S. haematobium infectie, symptomen zijn in eerste instantie van een branderig gevoel bij het plassen en bloed in de urine. Na verloop van tijd, kan er schade aan de urinewegen en de nieren.

De infectie kan worden gediagnosticeerd door te zoeken naar de eieren in de ontlasting of urine monsters. Als alternatief, bloed testen zijn beschikbaar om te zien of de patiënt antistoffen tegen de parasiet. Deze test is niet betrouwbaar het vinden van de eieren, echter.

Bilharzia kan worden behandeld met het geneesmiddel praziquantel. Net als veel andere infecties kan voorkomen worden geholpen door middel van sanitair afval. Waar bilharzia gebruikelijk is, kan het water worden behandeld met chemicaliën om te doden de slak bevolking.